Firefox 12 nieuws

Vervanging van de nieuwspagina van MozBrowser.
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    Linux Firefox

Firefox 12 nieuws

Bericht door adri »

De officiële release zit nog op versie 9, maar er wordt al gesleuteld aan Firefox 12.
Een aantal in het oog springende nieuwigheden zijn toch wel het vernieuwde tabbladgebruik en auto-completion voor url's.
Zo wordt er bij het openen van een nieuw tabblad al gelijk een matrix geopend waar je kunt kiezen uit je meest bezochte webpagina's. Ook het klikken op het home-pictogram zal een uitbreiding te zien geven t.o.v. de ingestelde startpagina.
Het is de bedoeling dat je van daaruit via knoppen de veelgebruikte onderdelen van de browser (zoals bijv. het downloadvenster) kunt bereiken.
Autocompletion voor url's spreekt voor zichzelf: op deze manier worden url's automatisch aangevuld (zoals bij Opera en Chrome al het geval is).

Verrassend is ook het nieuws dat Firefox 12 de laatste Firefox zal zijn die nog ondersteuning biedt voor Windows 2000 en Windows XP SP 1. Geheel onverwacht is dit niet aangezien deze beide besturingssystemen door Microsoft zelf al niet meer ondersteund worden. Bovendien kost het volgens Asa Dotzler teveel mankracht om nog updates te voorzien voor deze nauwelijks meer gebruikte systemen (0,4%). Ook is deze ondersteuning, wegens verouderde technieken die daar gebruikt worden, inmiddels een blok aan het been voor ontwikkelaars die nieuwe browsertechnologieën willen implementeren.
Mensen die hun OS niet kunnen upgraden, wordt aangeraden om Opera te installeren (!).

Voor degenen die een voorproefje willen van Firefox 12, dat kan, die is hier te downloaden. Let op, dit is een nightly build (Aurora=Alpha!) en dus niet geschikt voor dagelijks gebruik. Er kunnen -en zullen- nog de nodige bugs in zitten, dus u bent gewaarschuwd.

Bron: tweakers.net.
Afbeelding
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11528
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 7 Firefox

Re: Firefox 12 nieuws

Bericht door nirwana »

Nog enkele toevoegingen voor het gebruik van Firefox 12:
- Vishal Gupta geeft aan met welke instellingen je die nieuwe startpagina in een tabblad te zien krijgt (browser.newtab.url en browser.newtabpage.enabled)

- aangezien de huidige autofill-functionaliteit in Firefox 12 nog wat onvolkomenheden kent, kun je deze functionaliteit uitschakelen door de instelling browser.urlbar.autoFill op false te zetten: http://www.askvg.com/download-mozilla-f ... y-version/
Uiteraard gebruik je Firefox 12 om deze browser-versie te testen, dus inclusief de nieuwe autofill-functionaliteit, maar zo weet je in elk geval dat je dat ook kunt uitschakelen als je het nog niet prettig vindt werken.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
Gebruikersavatar
nomko
Berichten: 20
Lid geworden op: 4 augustus 2010, 15:43
Locatie: /home/nomko/
    Windows XP Internet Explorer 7

Re: Firefox 12 nieuws

Bericht door nomko »

En hoe staat het met de ondersteuning van Moonlight (= Linux tegenhanger van MS Silverlight)??? Of is dit weer afhankelijk van de makers van Moonlight?
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11528
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 7 Firefox

Re: Firefox 12 nieuws

Bericht door nirwana »

Dat lijkt me inderdaad afhankelijk van de Moonlight-ontwikkelaars.

1 ding scheelt: ik verwacht niet dat Microsoft haar Silverlight nog veel verder gaat ontwikkelen. Inmiddels heeft Microsoft aangekondigd dat ze meer van HTML5 verwachten dan dat ze Silverlight verder willen ontwikkelen. Dus kunnen de Mono-ontwikkelaars misschien de achterstand inhalen.

Aan de andere kant: als Microsoft Silverlight niet verder ontwikkelt, dan zul je online ook steeds minder Silverlight-content tegenkomen. Op enig moment is het dan niet meer interessant om een plugin als Moonlight verder te ontwikkelen. Althans, als ontwikkelaar werk je liever niet aan iets dat langzaam uitsterft.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu