Youtube schakelt standaard over naar HTML5

Vervanging van de nieuwspagina van MozBrowser.
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11529
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 8.1 Firefox

Youtube schakelt standaard over naar HTML5

Bericht door nirwana »

Adobe Flash (voorheen: Macromedia Flash) is een van de populairste plug-ins die in webbrowsers (zoals Firefox) worden gebruikt. Plug-ins maken het mogelijk om extra web-inhoud in de browser te tonen. Op die manier kunnen animaties en filmpjes die in het Flash-formaat (SWF) zijn gecodeerd in een webbrowser worden getoond, puur door een dergelijke plug-in aan Firefox toe te voegen.

Dat klinkt handig, maar plug-ins zijn ook een belangrijke oorzaak van verminderde stabiliteit van een browser. De plug-ins worden namelijk door externe partijen gemaakt en daar heeft de maker van de browser geen invloed op. Om dezelfde reden kunnen plug-ins ook beveiligingsproblemen met zich meebrengen. Daarom is het van belang om ook regelmatig de plug-ins in jouw webbrowser te controleren om te zien of daar nieuwere versies van beschikbaar zijn. Mozilla heeft dit eenvoudig gemaakt via haar plugin-check, maar het is toch nog iets dat een gebruiker zelf moet bijhouden.

Daarom geldt in het algemeen: des te minder plug-ins een browser nodig heeft, des te beter. Zo heeft Google in Chrome al een alternatief ingebouwd voor de Adobe Flash-player. Mozilla is met Shumway ook aan het experimenteren met een Flash-player in Javascript.

Youtube bood haar video's standaard aan in Flash-formaat. Echter is Youtube ook al langer bezig om over te schakelen naar het aanbieden van video via open standaarden, zoals HTML5. Youtube ziet namelijk ook dat de HTML5-standaard steeds beter wordt ondersteund door webbrowsers en een onderdeel van deze standaard is een video-element.

Vandaag meldt Youtube dat zij voor de meeste browsers nu standaard hun HTML5-speler aanbieden. Helaas geldt dat nog niet voor de huidige versie van Firefox (versie 35). In de beta-versie van Firefox 36 komt dit wel beschikbaar. In de release-notes van Firefox 36 staat namelijk het volgende:
Implemented a subset of the Media Source Extensions (MSE) API to allow native HTML5 playback on YouTube. Full support is on the way.
Wil je nu al in Firefox 35 standaard de HTML5-speler van Youtube gebruiken, ga dan naar de speciale HTML5-pagina van Youtube. Daar kun je aangeven dat je die speler standaard wilt gebruiken.

bron: Tweakers
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11529
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Ubuntu Firefox

Re: Youtube schakelt standaard over naar HTML5

Bericht door nirwana »

Blijkbaar komt het afspelen van video via HTML5 op Youtube (via MSE) toch niet in Firefox 36:
http://linux.softpedia.com/blog/Firefox ... 3184.shtml
Het is blijkbaar nog onvoldoende stabiel. Zo wordt nu de mogelijkheid bekeken om dit niet aan te bieden op oudere Windows-versies, omdat die niet standaard een MP4-codec hebben.

Waarschijnlijk komt MSE voor Youtube dan alsnog in Firefox 37.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu