Netscape is niet meer, lang leve Mozilla

Vervanging van de nieuwspagina van MozBrowser.
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11528
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    unknown unknown

Netscape is niet meer, lang leve Mozilla

Bericht door nirwana »

America Online (beter bekend als AOL) <a href="http://blog.netscape.com/2007/12/28/end ... rs/">heeft aangekondigd</a> dat het op 1 februari 2008 stopt met de ondersteuning van haar <a href="http://browser.netscape.com/">Netscape-browser</a>. Netscape werd wereldwijd bekend als <a href="http://www.holgermetzger.de/Netscape_History.html">een van de eerste grafische webbrowsers</a>. Toen Microsoft haar Internet Explorer bij Windows ging verspreiden nam het marktaandeel van Netscape zienderogen af. Netscape heeft wel geprobeerd om het tij te keren. Zo is men met Netscape.com als web-portal begonnen. Dat is inmiddels uitgebreid tot een algemene nieuwsportaal vergelijkbaar met News.com of Nu.nl. Rondom die nieuwsportaal wilde men veel interactiviteit met de bezoekers van de website organiseren. Echter is dat nooit echt goed van de grond gekomen. Netscape heeft het ook geprobeerd met een browser die zowel de Internet Explorer als Mozilla kon emuleren, maar ook dat was niet het gewenste gat in de markt.

AOL heeft echter 1 ding goed gedaan met het overgenomen Netscape: ze hebben de <a href="http://www.mozilla.org">Mozilla-organisatie</a> opgericht.<!--break--> Ook heeft men de broncode van de Netscape Communicator browser suite beschikbaar gesteld via het opensource ontwikkelmodel. Daardoor konden veel ontwikkelaars van over de hele wereld hieraan bijdragen. Na enige tijd wachten zijn daaruit de inmiddels bekende programma's voortgekomen:
- Firefox als browser
- Thunderbird als programma voor e-mail en nieuwsgroepen (en nieuws-feeds)
- Sunbird en Lightning als agenda/groupware
- Composer, Nvu en Kompozer++ als (WYSIWYG) website-ontwerp-programma
- en dan zijn we vast nog wel wat onderdelen vergeten

Hoewel de hierboven vermelde programma's inmiddels goed bruikbaar zijn, zijn ze nog niet uit-ontwikkeld. Zolang het Internet zich verder ontwikkelt, zal de software van Mozilla mee moeten evolueren. Zo gaat Thunderbird zich misschien meer richting online samenwerking (collaboration) richten. En ook aan Composer/Nvu zal nog functionaliteit moeten worden toegevoegd zodat het zich kan meten met commerciële aanbieders. Daarnaast is Lightning (de Outlook-killer van Mozilla) nog niet uitontwikkeld zolang er niet eenvoudig met handhelds/PDA's gesynchroniseerd kan worden.

Voor zover er op dit moment nog gebruikers van de Netscape-browsers zijn, kunnen zij ervoor kiezen om over te stappen op <a href="http://www.getfirefox.com">Mozilla Firefox</a> of <a href="http://www.seamonkey-project.org/">Seamonkey</a>. Firefox is alleen een webbrowser (a la Netscape Navigator) en Seamonkey is meer een alles-in-een-pakket (a la Netscape Communicator).
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu