MozBrowser officieel gelanceerd

Hier vind je nieuws over updates met betrekking tot de website. Ook kun je hier suggesties plaatsen.
frits
Berichten: 202
Lid geworden op: 22 september 2003, 9:29
    unknown unknown

MozBrowser officieel gelanceerd

Bericht door frits »

Vandaag is mozbrowser.nl officieel gelanceerd, een initiatief van de Breekpunt-medewerkers Martijn Weisbeek en Frits de Jong. MozBrowser schrijft over Mozilla, en alles wat daar mee te maken heeft. Mozilla is een veelomvattende term uit de wereld van de webbrowsers. Het is voornamelijk bekend geworden toen Netscape (de eerste commerciële browser die internationaal voet aan de grond kreeg en daarmee de voorloper was van onder meer Internet Explorer), haar broncode beschikbaar stelde aan de opensource-gemeenschap. Belangrijkste kenmerk van opensource is dat het gaat om programma's waarbij wordt uitgegaan van de wensen van de gebruikers. Inmiddels is 'Mozilla' uitgegroeid tot een internationaal project, waarbij tal van programma's gebruik maken van de Mozilla-code. Niet alleen webbrowsers (zoals Netscape, K-Meleon, Galeon, Beonex en Firebird), maar ook bijvoorbeeld programma's als Thunderbird (e-mailprogramma), Sunbird (Kalender) en Composer (voor het maken van websites) maken gebruik van de open code.
Qua mogelijkheden kan 'Mozilla' zich inmiddels prima meten met de software die door Microsoft wordt geleverd (Internet Explorer, Outlook), en die standaard op veel computers is te vinden. Belangrijkste product van Mozilla is Firebird, dat de komende jaren zal worden uitgebouwd tot de standaard van Mozilla en ideaal is voor de geoefende én beginnende gebruiker. Het bevat de meest gewenste instellingen, en standaard behoort onder meer het tegenhouden van ongewenste vensters (popup-blocking), het open hebben staan van verschillende pagina's naast elkaar (tabbed browsing) en het kunnen kiezen uit verschillende skins, een functie waarmee het uiterlijk van de browser is aan te passen aan de eigen wensen, tot de basismogelijkheden van het programma. Grote troef van Mozilla Firebird is de 'motor' (Gecko), die ervoor zorgt dat het programma snel de pagina's op het beeldscherm toont.
MozBrowser zal op haar site veel nieuws brengen over de Mozilla-programma's, maar daarnaast wil het gebruikers (met name in Nederland en België) ook daadwerkelijk terzijde staan bij het gebruik van die programma's. Martijn Weisbeek, een van de initiatiefnemers van MozBrowser: ''Het betekent dat we niet alleen melden dat er een nieuwe versie verschenen is, maar ook dieper in de mogelijkheden duiken en stap voor stap uitleggen hoe de gebruiker het meeste rendement kan halen uit zo'n programma. Daarnaast willen we eens per maand een Nederlandstalige versie van de officiële Mozilla-nieuwsbrief gaan uitbrengen, en verder moet een Forum zorgen voor de nodige uitwisseling tussen gebruikers van Mozilla. Een ideale combinatie, zo denken wij''.