Linux nieuwtjes

Vervanging van de nieuwspagina van MozBrowser.
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    Slackware Firefox

Linux nieuwtjes

Bericht door adri »

De afgelopen week waren er enkele tamelijk opvallende nieuwtjes van het Linux front.

Red Hat
Red Hat is de bekende Linux distributie die zich voornamelijk richt op de zakelijke markt en daarvoor Red Hat Enterprise Linux gebruikt. Red Hat timmert op die markt flink aan de weg en kan zelfs in dit crisisjaar heel mooie groeicijfers laten zien. Het tweede kwartaal scoorde bijna 12% meer omzet, zo is te lezen op ChannelRegister. Ook de toekomst wordt met vertrouwen tegemoet gezien, opensource software (OSS) is volgens Red Hat's Werner Knoblich een steeds harder voortdenderende trein die niet meer te stoppen is.

Er is echter ook een afgeleide distro die je kunt beschouwen als proeftuin voor RHEL, namelijk Fedora, die nu een nieuwe bètaversie heeft uitgegeven: Fedora 12 bèta (ook voor de downloads).
Fedora staat erom bekend het nieuwste van het nieuwste en het mooiste van het mooiste aan boord te hebben en dat is in deze versie ook zeker het geval. Vooral op het gebied van virtualisatie, netwerkherkenning en multimedia heeft Fedora 12 bèta weer fors wat features toegevoegd/verbeterd. Ook Package Kit heeft een fikse opknapbeurt gehad. Wie alle veranderingen wil lezen, kan hier terecht.
Fedora komt standaard met een Gnome desktop (maar KDE en anderen zijn uiteraard ook mogelijk).

Een waarschuwing is wel op zijn plaats: Fedora is met zijn stabiele versie al zo'n beetje "the most bleeding edge distro", bij een Bèta zullen er dus zeker nog wel wat meer bugs en onvolkomenheden in zitten!

Novell
Een soortgelijk ontwikkelmodel als Red Hat heeft Novell. Voor de zakelijke gebruiker is er de SUSE Linux Enterprise, voor de gewone gebruiker is OpenSUSE beschikbaar. OpenSUSE is dan ook het wildere broertje van SUSE Linux Enterprise.
En OpenSUSE komt nu eveneens met een nieuwe Bèta uit, OpenSUSE 11.2 RC1.
Opvallende features daarin zijn o.a. dat je gewoon kunt doorwerken tijdens het upgraden van 11.1. naar 11.2, support voor sociale netwerken als Facebook en Twitter en dat je OpenSUSE nu ook vanaf een USB-stick kunt draaien.
OpenSUSE draait een Gnome (2.28) desktop op een 2.6.31.3 kernel.
Liefhebbers kunnen OpenSUSE 11.2 RC1 hier downloaden.

Ubuntu
De populairste Linux distro voor de desktop is nog altijd Ubuntu en als het aan IBM ligt wordt dat nog verder uitgebouwd, maar nu richting de zakelijke markt. IBM en Canonical hebben de Client for Smart Work gelanceerd. Dat deden ze in september al voor de Afrikaanse markt, maar ook Amerikaanse bedrijven kunnen daar nu gebruik van gaan maken.
De Client for Smart Work bevat o.a. Lotus Symphony, Lotus Notes, LotusLive.com en LotusLive iNotes.
Volgens IBM kan er door het bedrijfsleven fiks bespaard worden op de kosten, m.n. die bedrijven die overwegen te gaan upgraden naar Windows 7.
De hardware-eisen voor Windows 7 zijn nl. fiks hoger dan die voor Ubuntu.
Overigens is de Client for Smart Work ook beschikbaar voor Red Hat en SUSE (IBM heeft immers ook overeenkomsten met Red Hat en Novell).

Nog meer Ubuntu nieuws is dat de nieuwste Ubuntu 9.10, genaamd Karmic Koala zeer binnenkort vrijgegeven wordt. Er is uiteraard nu al een Bèta beschikbaar voor de durvers.
Enkele zaken die in het oog springen bij deze nieuwe versie zijn o.a. AppArmor, Upstart, het vernieuwde Software Center en het standaard gebruik van ext4.
Een goede en volledige review over Karmic Koala vind je daar.

De naam voor de daaropvolgende Ubuntu is ook al bekend: Lucid Lynx
Afbeelding
Gebruikersavatar
Koen_92
Berichten: 758
Lid geworden op: 17 oktober 2006, 19:28
Locatie: Betuwe
    Windows XP Firefox

Re: Linux nieuwtjes

Bericht door Koen_92 »

Ja, dat is een hoop opvallend nieuws en gelukkig ook alleen maar goed nieuws :)

RedHat en Novell doen het in de crisistijd enorm goed in de zakelijke markt. Veel bedrijven gaan nu namelijk geld besparen en Open Source software is een stuk goedkoper dan de betaalde alternatieven met hun dure licenties.

Ook voor de consument goed nieuws: Die nieuwe Ubuntu. Zoals gewoonlijk hebben de kernel en gnome weer een update gekregen. Nieuw is het Software Center, waar ik zelf niet zo van te spreken ben. Het doel is om alle losse programma's waarmee je pakketten kan installeren samen te voegen (Synaptic, Gnome-app-install en Gdebi package installer). Het idee klinkt leuk en voor beginners is het allemaal simpeler geworden. Echter weet je niet meer wat er op de achtergrond allemaal gebeurt. Verder het idee dat ze er misschien ook betaalde software in gaan stoppen schrikt mij ook af: Ubuntu zal toch altijd gratis blijven?
Wat Upstart gaat doen weet ik niet, maar waarschijnlijk willen ze de opstartsnelheid weer wat omlaag brengen (Alhoewel het weinig scheelt tussen Ubuntu 9.04 en 9.10 (zie hier.

Wat wel zeker is, is dat Linux op alle gebieden steeds beter wordt, steeds meer marktaandeel krijgt en steeds serieuzer wordt. Ik ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen... :)
Laatst gewijzigd door Koen_92 op 2 november 2009, 12:56, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    Slackware Firefox

Re: Linux nieuwtjes

Bericht door adri »

Wist je trouwens dat Ubuntu tegenwoordig ook door MS gemaakt wordt?
http://www.theregister.co.uk/2009/10/26 ... ws_ubuntu/ :lol:
Afbeelding
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    Slackware Firefox

Re: Linux nieuwtjes

Bericht door adri »

Ook op tweakers.net is een zeer uitgebreide review te lezen over de nieuwe Ubuntu Karmic Koala.
Afbeelding