Firefox voor Android

Vervanging van de nieuwspagina van MozBrowser.
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    Slackware Firefox

Firefox voor Android

Bericht door adri »

Berichtten wij eerder al over Fennec, de Mozilla browser voor Nokia Maemo, inmiddels is bekend geworden dat Mozilla ook werkt aan een Firefox versie voor Android, het door Google ontwikkelde -op Linux gebaseerde- OSS platform voor mobiele telefoons. Android bestaat al langer en is zeer succesvol (inmiddels groter dan Windows Mobile en hijgend in de nek van iPhone), dus is het voor de hand liggend dat Mozilla zich daar ook op gaat richten. Belangrijke hindernis was dat de programma's die op Android draaien ontwikkeld moeten zijn in JAVA. Dat is lastig, want Firefox is nu eenmaal geprogrammeerd in C++.

Daar is nu gelukkig een mouw aan gepast in die zin dat Android d.m.v. NDK ondersteuning biedt voor C en C++ applicaties.
Een andere reden voor het relatief late instappen van Mozilla is dat de technologie nog niet ver genoeg gevorderd was om een volwaardige browser te kunnen maken voor dat platform, aldus Mozilla ontwikkelaar John Lilly.

De nieuwe Firefox voor Android zal dan ook de eerste browser (op dat platform) zijn waar je add-ons op kunt installeren.
Opera zal overigens ook binnen afzienbare tijd met een Mobile Opera voor Android op de markt komen.

Bronnen:
Afbeelding
Gebruikersavatar
moZes
Berichten: 1510
Lid geworden op: 30 oktober 2003, 9:49
Locatie: Leeuwarden
    Windows XP Firefox

Re: Firefox voor Android

Bericht door moZes »

John Lilly is op interview-tour, o.a. hier:
http://gigaom.com/2009/10/19/on-mobile- ... more-75468