Firefox krijgt voorproefje van 3D-webstandaard

Vervanging van de nieuwspagina van MozBrowser.
Gebruikersavatar
Mad Maks
Berichten: 1377
Lid geworden op: 7 oktober 2003, 16:58
Locatie: Luzy, france
    Linux Firefox

Firefox krijgt voorproefje van 3D-webstandaard

Bericht door Mad Maks »

Een technologie om hardwareversnelde 3D-graphics naar webpagina's te brengen, zonder dat daarvoor plug-ins nodig zijn, komt een stuk dichter bij de werkelijkheid. Firefox heeft al een voorproefje gekregen van WebGL, meldt Mozilla-ontwikkelaar Vladimir Vukicevic in een blogbericht.

Programmeurs zijn vorige week begonnen met het inbouwen van WebGL-ondersteuning in de nightly builds van Firefox; de ontwikkelaarsversies die worden gebruikt om de nieuwste updates aan de openbronbrowser te testen. Uitproberen kan door de nightly build te downloaden en WebGL te activeren via het Firefox about:config-mechanisme. Vukicevic geeft in zijn blogpost gedetailleerdere instructies.

Tevens wordt WebGL sinds deze maand ingebouwd in Webkit, een project waarvan zowel Apple Safari als Google Chrome gebruikmaakt. Dergelijke vroege implementaties maken het makkelijker om WebGL uit te proberen en versnellen mogelijk het ontwikkelingstempo.

Standaard
Een werkgroep voor standaardisatie van WebGL is in maart opgericht door de Khronos Group op voorstel van Mozilla. Het doel is om een open API te creëren voor graphics met 3D-versnelling op het web. In de werkgroep zitten grote namen zoals AMD, Ericsson, Google, Mozilla, Nvidia en Opera.

De technologie heeft nog een lange weg te gaan totdat er volwaardige webgebaseerde versies zijn van 3D-software zoals first-person-shooters of Google Earth. Omdat de specificaties nog niet vaststaan, zijn er bijvoorbeeld interoperabiliteitskwesties. "Maar de implementaties zullen hopelijk de komende maanden gaan stabiliseren", aldus Vukicevic.

Ontwikkelaars die graag een draai willen geven aan WebGL, kunnen hier dus maar beter serieus over na beginnen te denken. "De WebGL-werkgroep mikt op de eerste helft van 2010 voor het vrijgeven van de standaard, maar implementaties zullen daarvóór al verschijnen, zei WebGL-programmeur Mark Steele in augustus.

O3D
WebGL is een van diverse inspanningen om de webbrowser om te turnen in een krachtiger computerplatform dat kan rivaliseren met desktopsoftware. Het is geëvolueerd uit Mozilla's Canvas 3D-project van een paar jaar geleden.

Google steunt WebGL, maar ontwikkelt daarnaast zelf aan een technologie voor 3D-versnelling in browsers, genaamd O3D. Het internetbedrijf is momenteel bezig met het inbouwen van deze plug-in in Chrome. Hier zijn nog geen resultaten uit voortgekomen.

Bronnen:
- ZDNet
- weblog Vladimir Vukicevic
- WebGL-voorbeelden
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    Slackware Firefox

Re: Firefox krijgt voorproefje van 3D-webstandaard

Bericht door adri »

Meer info over deze revolutionaire ontwikkeling is hier en daar (+ voorbeelden) te lezen.
Afbeelding