Leer vliegen: Jetpack

Vervanging van de nieuwspagina van MozBrowser.
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    Linux Firefox

Leer vliegen: Jetpack

Bericht door adri »

Soms kom je een add-on tegen die meteen intrigeert, zonder dat je precies weet waarom. Jetpack is er zo eentje.

Jetpack doet denken aan Greasemonkey, maar gaat verder. Jetpack (bij voorkeur i.c.m. debug add-on Firebug) voert scripts uit in je browser die het aanzien aanmerkelijk veranderen. Het grappige is ook dat je die scripts met één muisklik kunt installeren (en ook verwijderen) en dat ze dan gelijk beschikbaar zijn. Je hoeft dus niet je browser opnieuw te starten.

Jetpack staat nog in de kinderschoenen, maar de potentie ervan kun je aardig bekijken op Mozillalabs. Enkele tientallen scripts zijn inmiddels beschikbaar voor de liefhebber en die kun je hier installeren. Zo ben ik zelf wat aan het stoeien geweest met Video Slide (SlideBar) en Quicktab (Tabs and SlideBar) en het resultaat is tamelijk verrassend.
Scripts als UnAd (Content Filter) en Email Notifier spreken voor zich. Ronduit grappig is Swap Image.

Wat ook nieuw is, is dat je die scripts redelijk eenvoudig zelf kunt maken. Een aardig voorbeeld daarvan zie je in een tabblad als je about:jetpack intypt en vervolgens op Tutorial klikt (dit werkt uiteraard alleen als Jetpack geïnstalleerd is).

Mogelijke nadelen aan Jetpack zijn er ook (m.n.potentiële geheugenlekken), dat wordt heel goed verwoord door Kas Thomas (die overigens wel aangeeft dat hij er toch ook enorm door aangetrokken wordt).

Wie Jetpack eens wil proberen raad ik wel aan om dat in een nieuw profiel te doen.
Afbeelding