Browser trends gunstig voor Mozilla

Vervanging van de nieuwspagina van MozBrowser.
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    Linux Firefox

Browser trends gunstig voor Mozilla

Bericht door adri »

Het is weer voorjaar en dus tijd om eens gezellig te kijken wat de trends op browsergebied zoal zijn.
Asa Dotzler wist al te melden dat de lange termijn trend er gunstig uitziet voor Firefox.
Afbeelding
Zoals je op bovenstaande grafiek kunt zien is Firefox in vijf jaar tijd van enkele procenten gestegen naar zo'n dikke 20% marktaandeel. Ook Apple's Safari -en meer recentelijk- Google Chrome (bijna 1,5%) snoepen steeds meer aandeel van Internet Explorer af, dat nog maar ruim 65% van de surfers weet te bekoren (komende van bijna 95%, vijf jaar geleden).

Deze -en nog veel meer- gegevens zijn ook te vinden op Marketshare. Daar kun je dus o.a. vinden dat nog steeds bijna 20% van de surfers met IE6 het internet op gaat!

Ander Marketshare-nieuws is dat ook het aandeel Windows in het OS-segment terrein prijs moet geven. Draaide twee jaar geleden nog bijna 93% van de desktopbezitters een Windowsversie, inmiddels is dat gedaald naar bijna 88%. Opvallend daarbij is dat vooral Apple het goed doet, met een stijging naar bijna 10% op dit moment. Ook Linux, twee jaar geleden een desktopaandeel van net 0,4%, is gegroeid naar ruim 1%. Dat lijkt niet veel, maar is wel een groei van bijna 200% in twee jaar tijd.

Het is wel zo dat deze cijfers behoorlijk gedomineerd worden door de Verenigde Staten van Amerika, een één-op-één vergelijking naar Europese cijfers klopt waarschijnlijk niet helemaal. In Europa doet Linux het wat beter en Apple wat minder goed.
Wat browsers betreft doet Firefox het in Europa ook stukken beter, daar heeft de opensource browser een aandeel van meer dan 25%.

Als je bijvoorbeeld de OneStat statistieken van MozBrowser.nl-be analyseert zie je een wat ander beeld. De bezoekers van onze site gebruiken nu in bijna 9% van de gevallen Linux (was twee jaar geleden nog zo'n 5%) en Apple zit momenteel op ruim 4%, een aandeel dat in twee jaar tijd ongeveer een procent (dus feitelijk 25%) gestegen is.
Het aandeel bezoekers dat met Firefox naar MozBrowser.nl-be surft is ook "ietwat" anders dan gemiddeld: zo'n 60% ;)
Afbeelding
Gebruikersavatar
Frederik
Moderator
Berichten: 4263
Lid geworden op: 1 juli 2004, 16:16
Locatie: Vriescheloo
    Windows XP Firefox

Re: Browser trends gunstig voor Mozilla

Bericht door Frederik »

Dat is goed nieuws :)
Het haalt de krant al:
http://www.nu.nl/internet/1964223/firef ... jaren.html