Silverlight, Moonlight, AIR ? Mozilla houdt het simpel met P

Vervanging van de nieuwspagina van MozBrowser.
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11524
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    unknown unknown

Silverlight, Moonlight, AIR ? Mozilla houdt het simpel met P

Bericht door nirwana »

Internet-toepassingen krijgen steeds meer mogelijkheden. Sommige beginnen al haast op echte (desktop-)toepassingen te lijken. Zo zijn we al de online mail-clients gewend (webmail als Gmail of Hotmail) en daar komen nu ook online <a href="docs.google.com">officepakketten</a> (tekstverwerkers, spreadsheets, presentatie), <a href="http://pixenate.com/">foto-bewerkingstoepassingen</a>, etc bij.

Toch voelen niet al deze web-toepassingen aan als een desktop-toepassing. Je blijft het geheel in een webbrowser uitvoeren, terwijl die webbrowser daar eigenlijk nooit voor bedoeld was.

Daarom komt tegenwoordig ieder zichzelf respecterend bedrijf met een plan om het gat tussen een desktop-toepassing en een web-toepassing te dichten. Adobe komt met de Adobe Internet Runtime (AIR) en Microsoft komt met Silverlight (de Linux-versie ervan heet Moonlight). Helaas zijn al deze toepassingen vooralsnog bedrijfs-specifiek. Een bedrijf bedenkt hiervoor een formaat en geeft aan hoe anderen hiermee ook toepassingen kunnen ontwikkelen.
Dan is het eigenlijk aan Mozilla om hiervoor een 'open manier' te bedenken, voordat we straks voor de ene toepassing een AIR-runtime nodig hebben en voor een andere toepassing een Silverlight-runtime. Dat wordt dan weer eenzelfde strijd als tussen .Net en Java virtuele machines.

Binnen Mozilla wordt al een tijden gewerkt aan <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/XULRunner">XULRunner</a>. Daarmee wordt het Mozilla-platform gebruikt om toepassingen te maken. Zo kun je een extensie die je normaal in Firefox gebruikt via XulRunner ook als een apart programma beschikbaar maken. Daar zijn inmiddels al enkele voorbeelden van zoals de audiospeler Songbird en de videospeler Miro (voorheen: Democracy Player).

Naast XULRunner is er ook <a href="http://wiki.mozilla.org/WebRunner">WebRunner</a> ontstaan. Dat is in feite een op XULRunner gebaseerde webbrowser, maar dan zonder de onderdelen die we normaal van een webbrowser gewend zijn. Knoppen als Terug en Vooruit zul je daarom niet in WebRunner zien en ook de menubalk van de browser is verdwenen. Dit wordt ook wel een 'distraction free browser' genoemd, oftewel je zult hier niet snel afgeleid worden door overbodige werkbalken en knoppen.

Onlangs heeft Mozilla het WebRunner-initiatief hernoemd naar <b>Prism</b> en <a href="http://labs.mozilla.com/2007/10/prism/">via Mozilla Labs</a> wordt dit nu verder ontwikkeld.

Inmiddels is er <a href="http://starkravingfinkle.org/projects/w ... .exe">voor Windows</a> een demonstratie-versie te downloaden. Als je die installeert en start, dan komt er een eenvoudig venster waarin je kunt aangeven welke online toepassing je wilt laden en hoe je deze wilt noemen.
In feite maakt Prism hiervoor dan een snelkoppeling naar zichzelf aan met als argument een verwijzing naar de online toepassing. Die snelkoppeling kun je dan op het bureaublad plaatsen of in het Start-menu of ergens in de SnelStarten-werkbalk.

Zo heb ik net als test mijn Gmail-account erin geopend en ik moet zeggen dat dat wel prettig werkt. Dan heb je een apart venster zonder al die browser-balken erin en daarin open je dan je e-mail. Als je eenmaal ingelogd bent, dan onthoudt Gmail dat. Sluit je Prism af en start je die daarna via de snelkoppeling weer op, dan ben je nog steeds ingelogd. Zo helpt de samenwerking tussen online toepassingen en initiatieven als Prism om een online toepassing toch goed werkbaar te maken.

<b>Bronnen:</b>
- <a href="http://labs.mozilla.com/2007/10/prism/">Mozilla Labs</a>
- <a href="http://blog.mozilla.com/faaborg/2007/10 ... m/">weblog Alex Faaborg</a>
- <a href="http://starkravingfinkle.org/blog/2007/ ... t/">weblog Mark Finkle</a>
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu