Voor mensen die aan Slackware Linux willen beginnen.

Iedereen kan hier terecht met vragen over allerhande open source software die niet in de andere fora past.
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

Nee, dat is het allemaal niet. Al die aanwijzingen komen zo'n beetje op dezelfde drie a vier oplossingen uit. Die dus geen van allen werken. Ik denk dat ik dus maar eens een nieuwe kernel ga bakken.
Met support voor apm. ;)

Volgende week, als ik wat meer tijd heb.
Afbeelding
Manuel
Berichten: 2539
Lid geworden op: 21 december 2004, 20:16
Locatie: Alkmaar, Nederland
    unknown unknown

Bericht door Manuel »

adri schreef:Nee, dat is het allemaal niet. Al die aanwijzingen komen zo'n beetje op dezelfde drie a vier oplossingen uit. Die dus geen van allen werken. Ik denk dat ik dus maar eens een nieuwe kernel ga bakken.
Met support voor apm. ;)
Waar je zin in hebt... Nogal een hoop werkt, en 1 foutje, en je kunt weer van voren aan beginnen.

Tch blijft het een raar probleem. En waarom nu apm? Had je dat er wel in zitten dan toen power-off wel werkte?
adri schreef:Volgende week, als ik wat meer tijd heb.
Ik wens je heel veel succes! Als het gaat werken is het nog maar vraag of je er achter komt wat het nu precies was.

Laatste vraag: werkt energiebeheer überhaupt terwijl X draait? Daar heeft het toch mee te maken?

Configuratiecentrum, Randapparaten, Beeldscherm, Energiebeheer.

Heel veel succes!
Freston
Berichten: 147
Lid geworden op: 24 januari 2007, 14:19
    unknown unknown

Bericht door Freston »

Ik ken het probleem. Ik mag kiezen: Of mijn lappy kan auto-poweroff. Of ik kan mijn USB poorten aanspreken.

Ik ben even vreemd gegaan met Kubuntu, en toen heb ik het op weten te lossen met append="acpi=force pci=noacpi". Dat werkte. Het gekke is nu dat onder Slack 12 dit nu weer niet werkt. Andere kernel, maar hij zou het toch gewoon moeten kunnen...




*kijkt verstrooid naar zijn Konsole*
Wat te typen na <vim>?
Got Slack?
Manuel
Berichten: 2539
Lid geworden op: 21 december 2004, 20:16
Locatie: Alkmaar, Nederland
    unknown unknown

Bericht door Manuel »

Freston schreef:Ik ken het probleem. Ik mag kiezen: Of mijn lappy kan auto-poweroff. Of ik kan mijn USB poorten aanspreken.

Ik ben even vreemd gegaan met Kubuntu, en toen heb ik het op weten te lossen met append="acpi=force pci=noacpi". Dat werkte. Het gekke is nu dat onder Slack 12 dit nu weer niet werkt. Andere kernel, maar hij zou het toch gewoon moeten kunnen...
Of dat zo gek is weet ik niet...

Bij Slack 10.2, met 2.4 kernel moest ik setten in lilo.conf append="hdc=ide-scsi" om op goede snelheid een dvd te kunnen branden, bij 2.6 kernel hoeft dat nu niet meer.

Misschien dat hier nog wat bij staat..

Misschien moet apm juist uit gezet worden? (Om acpi te laten werken).
Manuel
Berichten: 2539
Lid geworden op: 21 december 2004, 20:16
Locatie: Alkmaar, Nederland
    unknown unknown

Bericht door Manuel »

P.S. Adri, doe eens dmidecode als root.

Ik zie nu pas dat bij mijn machiene zowel apm èn acpi ondersteund worden, dat wist ik niet.

Code: Selecteer alles

# dmidecode 2.9
SMBIOS 2.3 present.
55 structures occupying 1935 bytes.
Table at 0x000F0FD0.

Handle 0x0000, DMI type 0, 20 bytes
BIOS Information
	Vendor: Intel Corp.
	Version: EA81520A.86A.0015.P10.0104041115
	Release Date: 04/04/2001
	Address: 0xF0000
	Runtime Size: 64 kB
	ROM Size: 512 kB
	Characteristics:
		PCI is supported
		PNP is supported
		APM is supported
		BIOS is upgradeable
		BIOS shadowing is allowed
		ESCD support is available
		Boot from CD is supported
		Selectable boot is supported
		EDD is supported
		Japanese floppy for NEC 9800 1.2 MB is supported (int 13h)
		Japanese floppy for Toshiba 1.2 MB is supported (int 13h)
		5.25"/360 KB floppy services are supported (int 13h)
		5.25"/1.2 MB floppy services are supported (int 13h)
		3.5"/720 KB floppy services are supported (int 13h)
		3.5"/2.88 MB floppy services are supported (int 13h)
		Print screen service is supported (int 5h)
		8042 keyboard services are supported (int 9h)
		Serial services are supported (int 14h)
		Printer services are supported (int 17h)
		CGA/mono video services are supported (int 10h)
		ACPI is supported
		USB legacy is supported
		AGP is supported
		LS-120 boot is supported
		ATAPI Zip drive boot is supported
		BIOS boot specification is supported
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

Freston schreef:Ik ken het probleem. Ik mag kiezen: Of mijn lappy kan auto-poweroff. Of ik kan mijn USB poorten aanspreken.
Dat is ook erg vreemd...
Freston schreef: Ik ben even vreemd gegaan met Kubuntu
Schande! :wink:
Freston schreef: en toen heb ik het op weten te lossen met append="acpi=force pci=noacpi". Dat werkte. Het gekke is nu dat onder Slack 12 dit nu weer niet werkt. Andere kernel, maar hij zou het toch gewoon moeten kunnen...
Tja, onder Ubuntu kreeg ik het ook niet voor elkaar, als ik me niet akelig vergis heb ik append="acpi=force pci=noacpi" toen ook geprobeerd. Nu dus weer, met net zo weinig resultaat.
Afbeelding
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

Manuel schreef:P.S. Adri, doe eens dmidecode als root.

Ik zie nu pas dat bij mijn machiene zowel apm èn acpi ondersteund worden, dat wist ik niet.

Code: Selecteer alles

# dmidecode 2.9
SMBIOS 2.3 present.
60 structures occupying 1926 bytes.
Table at 0x000F04D0.

Handle 0x0000, DMI type 0, 20 bytes
BIOS Information
        Vendor: American Megatrends Inc.
        Version: 0702
        Release Date: 09/09/2005
        Address: 0xF0000
        Runtime Size: 64 kB
        ROM Size: 512 kB
        Characteristics:
                ISA is supported
                PCI is supported
                PNP is supported
                APM is supported
                BIOS is upgradeable
                BIOS shadowing is allowed
                ESCD support is available
                Boot from CD is supported
                Selectable boot is supported
                BIOS ROM is socketed
                EDD is supported
                5.25"/1.2 MB floppy services are supported (int 13h)
                3.5"/720 KB floppy services are supported (int 13h)
                3.5"/2.88 MB floppy services are supported (int 13h)
                Print screen service is supported (int 5h)
                8042 keyboard services are supported (int 9h)
                Serial services are supported (int 14h)
                Printer services are supported (int 17h)
                CGA/mono video services are supported (int 10h)
                ACPI is supported
                USB legacy is supported
                AGP is supported
                LS-120 boot is supported
                ATAPI Zip drive boot is supported
                BIOS boot specification is supported
Mijn pc ondersteunt dus ook zowel apm als acpi. Dat wist ik eigenlijk al wel (kun je in BIOS nakijken).
Punt is -volgens mij- dat de Linux-kernel 2.6.* blijkbaar op deze hardware niet of onvoldoende ondersteuning voor acpi biedt terwijl apm niet meer ingebakken is.
Ik ben bepaald geen expert op dit gebied, maar het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat als je apm in de kernel compileert (desnoods als module), dat dit euvel(tje) dan verholpen is.
Manuel schreef:Waar je zin in hebt... Nogal een hoop werkt, en 1 foutje, en je kunt weer van voren aan beginnen.
Ik denk dat dat wel meevalt. Ik maak gewoon gebruik van het oude kernel config file en voeg daar dan apm aan toe tijdens het compileren. En ondertussen nog e.e.a. wegsnoeien, dat kan ik toch niet laten. :D
Bovendien kun je je oude kernel toch altijd weer opstarten.
Normaal gesproken...
Afbeelding
Manuel
Berichten: 2539
Lid geworden op: 21 december 2004, 20:16
Locatie: Alkmaar, Nederland
    unknown unknown

Bericht door Manuel »

adri schreef:Mijn pc ondersteunt dus ook zowel apm als acpi. Dat wist ik eigenlijk al wel (kun je in BIOS nakijken).
Had ik nooit zo op gelet...
adri schreef:Punt is -volgens mij- dat de Linux-kernel 2.6.* blijkbaar op deze hardware niet of onvoldoende ondersteuning voor acpi biedt terwijl apm niet meer ingebakken is.
Ik lees inderdaad nu in /etc/rc.d/rc.modules:

Code: Selecteer alles

#### APM support ###
# APM is a BIOS specification for saving power using several different
# techniques.  This is mostly useful for battery powered laptops.
# Note that kernels newer than 2.6 will use ACPI (Advanced Configuration
# and Power Interface) rather than APM, and do not have an APM module.
# If a kernel supports ACPI it will always be built in, not a module.
#if echo $SHORTREL | grep -qw 2.4 ; then
#  /sbin/modprobe apm
#fi
adri schreef:Ik ben bepaald geen expert op dit gebied, maar het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat als je apm in de kernel compileert (desnoods als module), dat dit euvel(tje) dan verholpen is.
Het is i.i.g. het proberen waard! Waarschijnlijk volkomen ten overvloede, maar vergeet niet daarna # /sbin/modprobe apm te uncommenten.
adri schreef:
Manuel schreef:Waar je zin in hebt... Nogal een hoop werkt, en 1 foutje, en je kunt weer van voren aan beginnen.
Ik denk dat dat wel meevalt. Ik maak gewoon gebruik van het oude kernel config file en voeg daar dan apm aan toe tijdens het compileren. En ondertussen nog e.e.a. wegsnoeien, dat kan ik toch niet laten. :D
Bovendien kun je je oude kernel toch altijd weer opstarten.
Normaal gesproken...
Hoe?
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

Wat bedoel je met "hoe?". :?:
Afbeelding
Manuel
Berichten: 2539
Lid geworden op: 21 december 2004, 20:16
Locatie: Alkmaar, Nederland
    unknown unknown

Bericht door Manuel »

adri schreef:Wat bedoel je met "hoe?". :?:
Hoe je je oude kernel weer opstart als je de boel vernaggelt hebt met het bakken van een nieuwe.
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

Je kunt toch je oude kernel -normaal gesproken- altijd weer opstarten. Er zijn genoeg howto's hoe je dat voor elkaar krijgt.
Zorg er wel voor dat je een back-up hebt van het originele lilo.conf zodat je -desnoods met Knoppix of zo- de zaak altijd weer kunt fixen.
Afbeelding
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

Kijk maar, op mijn P3 heb ik twee kernels, de originele 2.4 en later heb ik er een 2.6 bij gezet:

Code: Selecteer alles

adri@Slackware:~$ uname -a
Linux Slackware 2.6.18 #1 Wed Sep 20 03:01:24 CDT 2006 i686 pentium3 i386 GNU/Linux
en even later (valt me nu op dat een 2.6 kernel toch wel wat vlotter is)...

Code: Selecteer alles

adri@Slackware:~$ uname -a
Linux Slackware 2.4.33.3 #1 Fri Sep 1 01:48:52 CDT 2006 i686 pentium3 i386 GNU/Linux
Afbeelding
Manuel
Berichten: 2539
Lid geworden op: 21 december 2004, 20:16
Locatie: Alkmaar, Nederland
    unknown unknown

Bericht door Manuel »

adri schreef:Je kunt toch je oude kernel -normaal gesproken- altijd weer opstarten. Er zijn genoeg howto's hoe je dat voor elkaar krijgt.
Okee :wink: , ik was er alleen nog nooit ingedoken, nu ook geen grote plannen om daar iets mee te gaan doen. Enige wat binnenkort gebeurt is dat ik op /dev/hda2 Slack 12 ook ga installeren, maar dan zonder een hele hoop progamma's, en ik wil toch generic smp kernel nog eens proberen, want misschien heb ik toewn iets verkeerd gedaan.
adri schreef:Zorg er wel voor dat je een back-up hebt van het originele lilo.conf zodat je -desnoods met Knoppix of zo- de zaak altijd weer kunt fixen.
Dat heb ik lang geleden al geleerd: ik heb backups van alle bestanden die ik gewijzigd heb in /etc :)

Nogmaals succes!
adri schreef:Kijk maar, op mijn P3 heb ik twee kernels, de originele 2.4 en later heb ik er een 2.6 bij gezet:

Code: Selecteer alles

adri@Slackware:~$ uname -a
Linux Slackware 2.6.18 #1 Wed Sep 20 03:01:24 CDT 2006 i686 pentium3 i386 GNU/Linux
en even later (valt me nu op dat een 2.6 kernel toch wel wat vlotter is)...

Code: Selecteer alles

adri@Slackware:~$ uname -a
Linux Slackware 2.4.33.3 #1 Fri Sep 1 01:48:52 CDT 2006 i686 pentium3 i386 GNU/Linux
Ik zie het...
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

Even wat anders: hoe draait Compiz op jouw P3 Manuel?
Gaat dat nog een beetje vlot en stabiel?
Afbeelding
Manuel
Berichten: 2539
Lid geworden op: 21 december 2004, 20:16
Locatie: Alkmaar, Nederland
    unknown unknown

Bericht door Manuel »

adri schreef:Even wat anders: hoe draait Compiz op jouw P3 Manuel?
Gaat dat nog een beetje vlot en stabiel?
Dat draait niet... Heb ik niet mee geinstalleerd, omdat ik zeker wist dat ik het niet wil gebruiken.

Ik had trouwens groot gedoe met reiserFS... :cry:

Ik had soms, sinds installatie van Slack 12.0, dat X niet doorstartte. De boel was dan volkomen vastgelopen, kon geen nieuwe console openen met ALT+F2, CTR:+ALT+DEL deed ook niks, alleen reset-knop hielp.

Runlevel weer van 4 naar 3 gezet, zodat ik X handmatig moest starten. Klaagde over fatale server error, missend 'fixed' en 'cursur' fonts.

DVD gemount, fonts opgezocht, installpkg *font*.

Dat gaf fouten, want bepaalde fonts konden niet weggeschreven worden (access denied).

Ik kon ze ook niet verwijderen, ook vanaf een rescue cd: 'reiser_read_locked_inode'.

GIGANTISCH balen.

man reiserfsck:
--fix-fixable This option recovers certain kinds of corruption that do not require rebuilding the entire file system tree (--rebuild-tree). Normally you only need this option if the --check option reports "corruption that can be fixed with --fix-fixable". This includes: zeroing invalid data-block pointers, correcting st_size and st_blocks for directories, and deleting invalid directory entries.
Daarna nog 11 entries over die alleen gerepareerd konden worden met --rebuild-tree

Nu werkt het weer, maar ik ben er niet gerust op. Las ook op Web over problemen met corrupte reiser bestandssystemen en kernel 2.6, zonder dat ik overigens op trefwoord "kernel 2.6" zocht.

Ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat waar Slackware voorheen een oerdegelijk, rotsvast systeem was, dat niet voor niets nieuwigheidjes pas invoerde nadat het echt stabiel gebleken was, Slack nu ineens een beetje volkomen de andere kant op gaat (denk ook aan compiz; wanneer er iets tegenovergesteld aan Slack is, dan is het wel compiz).

En dan nog iso's van cd's en dvd's die niet wilden booten, terwijl ik toch niet een echt oude pc heb (BIOS van April 2001), en nu moet alles dan ineens exact volgens de regels, zodat ik flink wat cd's en dvd's verprutst heb, voordat ik oplossing vond:
Mark Iszler wrote:
> I have been unable to boot the install discs for recent Slackware
> versions (11 & 12) in my somewhat older machine.

> It sort of baffles me because I have a copy of Slackware 10.1 that boots
> just fine. Also, the Slackware 11 & 12 discs boot just fine in other
> (newer) computers.

> Was this somehow changed in recent versions of ISOLINUX?

In the directory isolinux on the Slackware CDs and DVDs there is a file
README.TXT which explains how to create your own bootable iso image. For
Slackware 10.1 the command was:

mkisofs -o /tmp/slackware.iso \
-R -J -V "Slackware Install" \
-x ./bootdisks \
-x ./extra \
-x ./slackware/gnome \
-x ./pasture \
-x ./patches \
-x ./rootdisks \
-x ./source \
-x ./zipslack \
-hide-rr-moved \
-v -d -N -no-emul-boot -boot-load-size 4 -boot-info-table \ -sort
isolinux/iso.sort \
-b isolinux/isolinux.bin \
-c isolinux/isolinux.boot \
-A "Slackware Install CD" .

For Slackware 12 the command was:

mkisofs -o /tmp/slackware-dvd.iso \
-R -J -A "Slackware Install" \
-hide-rr-moved \
-v -d -N \
-no-emul-boot -boot-load-size 32 -boot-info-table \ -sort
isolinux/iso.sort \
-b isolinux/isolinux.bin \
-c isolinux/isolinux.boot \
-V "SlackDVD" .

I think that the important difference is the value for the -boot-load-size
argument.

A little later in the README.TXT with Slackware 10.1 comes the following
text:

-8<----------------------------------------
Techincally the --boot-load-size should be a lot bigger, like 20 or so
in order to hold the isolinux.bin boot block. However, setting it to
4 causes it to load on more BIOSes. I don't know why, but I've had so
many people report this to me that I'm inclined to believe it. But, if
the resulting discs don't boot in your machine and you find that using
a more correct value here fixes it, please let me know! If it's going
to be broken for some BIOSes either way, I'd rather be correct.
-8<----------------------------------------

regards Henrik
-boot-load-size 32 moest bij dus -boot-load-size 4 worden.

Het kost allemaal zoveel tijd, dat gedoe :evil:

Hoe Slackware zich verder ontwikkelt? Ik weet 't niet, maar ik beschouw het (op dit moment) niet meer als een degelijk en uiterst stabiel systeem.

Al zoveel gedoe gehad sinds dat ik aan Slack 12 begon, zo'n 10 dagen geleden misschien.

En ja, het is merkbaar sneller, maar daar heb ik weinig aan wanneer ik (belangrijke) data kwijt zou kunnen raken...

P.S. Ik had na reparen van het bestandssysteem o.a. een bestand van (zogenaamd) 5 TeraByte!!! staan in /lost+found, terwijl / (hda1) maar 4,8 GB is, waarvan 2,2 in gebruik.

Verder ook nog wat bestanden uit 1970...

Affijn, ik hoop dat het nu een tijdje stabiel draait, voordat ik weer tijd vrij kan maken om hda1 eens grondig te formatteren, en dan opnieuuw te installeren.