Vragen

Nvu, Kompozer en Bluegriffon zijn open source (WYSIWYG) programma's waarmee je een website kunt maken en onderhouden (vergelijkbaar met FrontPage / Dreamweaver).
J'88
Berichten: 62
Lid geworden op: 13 januari 2011, 1:38
    Windows 7 Chrome

Re: Vragen

Bericht door J'88 »

Yes! Het is gelukt. Wederom enorm bedankt. Had nog wat verkeerde zaken in het config-bestand staan en het stond nog in de verkeerde map. Nu kijken hoe ik verder moet.

Edit: Super. Maar nu... Hoe kan ik Wordpress in mijn index.html integreren. Moet ik dan, misschien, een geheel nieuw sjabloon maken?
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11423
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 7 Firefox

Re: Vragen

Bericht door nirwana »

J'88 schreef:Edit: Super. Maar nu... Hoe kan ik Wordpress in mijn index.html integreren. Moet ik dan, misschien, een geheel nieuw sjabloon maken?
Ik denk dat je dan een thema voor Wordpress zult moeten maken. Gelukkig zijn er theme-generators zoals www.yvoschaap.com/wpthemegen/

Hier staat nog wat meer achtergrond-informatie over Wordpress-thema's:
- http://codex.wordpress.org/Stepping_Into_Templates
- http://themeshaper.com/creating-wordpre ... -tutorial/

Ik zou zoveel mogelijk je huidige layout als basis gebruiken en daar dan enkele elementen van Wordpress in integreren. Het schijnt dat je in elk geval een header.php en een footer.php moet maken.

Als je er niet uit komt, dan kun je hier natuurlijk meer informatie vragen.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11423
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 7 Firefox

Re: Vragen

Bericht door nirwana »

J'88 schreef:Ook de hoeken doen het nog niet. Terwijl ik alle javascript (volgens mij) in de HTML-code op heb genomen.
Je bent vergeten om het bestand jquery/jquery.corner.js ook op de server te plaatsen:
http://www.geitefok.com/jquery/jquery.corner.js
Zonder dat bestand doet-ie het niet.

In de log van de Web Console (in Firefox 4) of de Error Console (in Firefox 3.6) zag ik namelijk de volgende melding verschijnen:
$(".header").corner is not a function @ http://www.geitefok.com/:105
Als alternatief kun je ook die regel in het HTML-bestand vervangen door de volgende regel:

Code: Selecteer alles

<script type="text/javascript" src="http://github.com/malsup/corner/raw/master/jquery.corner.js?v2.11"></script>
Die wijziging heb ik nu ook in http://www.mozbrowser.nl/web/geitefok/index.html doorgevoerd. Dan heb je niet meer zelf dat bestand op de server nodig. Wel ben je dan afhankelijk van een externe website. Dat is geen probleem zolang die site beschikbaar is en zolang die site het Javascript-bestand voldoende snel serveert.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
J'88
Berichten: 62
Lid geworden op: 13 januari 2011, 1:38
    Windows 7 Chrome

Re: Vragen

Bericht door J'88 »

nirwana schreef:
J'88 schreef:Ook de hoeken doen het nog niet. Terwijl ik alle javascript (volgens mij) in de HTML-code op heb genomen.
Je bent vergeten om het bestand jquery/jquery.corner.js ook op de server te plaatsen:
http://www.geitefok.com/jquery/jquery.corner.js
Zonder dat bestand doet-ie het niet.

In de log van de Web Console (in Firefox 4) of de Error Console (in Firefox 3.6) zag ik namelijk de volgende melding verschijnen:
$(".header").corner is not a function @ http://www.geitefok.com/:105
Als alternatief kun je ook die regel in het HTML-bestand vervangen door de volgende regel:

Code: Selecteer alles

<script type="text/javascript" src="http://github.com/malsup/corner/raw/master/jquery.corner.js?v2.11"></script>
Die wijziging heb ik nu ook in http://www.mozbrowser.nl/web/geitefok/index.html doorgevoerd. Dan heb je niet meer zelf dat bestand op de server nodig. Wel ben je dan afhankelijk van een externe website. Dat is geen probleem zolang die site beschikbaar is en zolang die site het Javascript-bestand voldoende snel serveert.
Ik heb dit geprobeerd, maar toch lukt het niet. Op dit moment heb ik de laatste optie op de hoofdpagina gedaan.

Ik heb een aantal bestanden. Jquerry-1.4.4, jquery-1.4.4.min en een map, jquery-corners-0.3. In deze laatste map zitten weer een aantal bestanden, waaronder jquery.corners (en een HTML-document met dezelfde naam) en jquery.corners.min.

Zoals ik het begrijp moet ik die jquery.corners.js naar mijn server halen. Dat heb ik gedaan (in de map waar alle HTML-documenten staan; index, enz.), maar toch gebeurd er niets dan. Ik doe ongetwijfeld weer iets fout.

Betreffend Wordpress. Ik ben gisteren al even met die generator in de weer gegaan. Kwam uit met een aardig resultaat, dus opgeslagen. Nu heb ik een map met allemaal losse bestanden, header, menu, footer, enz. Wat kan ik met al die bestanden?

De twee andere links zal ik nu even bestuderen.
J'88
Berichten: 62
Lid geworden op: 13 januari 2011, 1:38
    Windows 7 Chrome

Re: Vragen

Bericht door J'88 »

Heb nu het één en ander doorgelezen van die tutorial. Maar ben bang dat mij dat de pet te boven gaat. Met zelf een server van je computer maken en dergelijk. Mogelijk kan ik een sjabloon uitzoeken die op de huidige website lijkt? In principe staat er nog niet heel veel op de website, dus ik zou het nog eventueel over kunnen zetten naar zo'n sjabloon, denk ik.
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11423
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 7 Firefox

Re: Vragen

Bericht door nirwana »

Je kunt best 2 paden bewandelen:
1) een geschikt thema zoeken voor jouw nieuwe Wordpress-installatie
2) kijken of je het door jou gewenste uiterlijk ook in Wordpress kunt krijgen

Voor het maken van een thema is het handig als je op jouw eigen computer een webserver (Apache) + database-server (MySQL) installeert, maar nodig is het niet. Je kunt natuurlijk ook de thema-aanpassingen op de webserver plaatsen en dan daar kijken of het er goed uitziet. Alleen zien bezoekers van jouw website dat dan ook. Dat is geen probleem zolang je Wordpress nog niet voor de website gebruikt.

Verder was het even zoeken naar Wordpress-thema's die de bekende 3 kolommen-layout gebruiken, maar gelukkig zijn ze er wel.
- http://www.wpdesigner.com/demo/index.php?preview=Greed
- http://wpthemes.blogohblog.net/
- http://wordpress.org/extend/themes/easel
- http://wphacks.com/wp-content/uploads/2 ... -theme.png
- http://wphacks.com/wp-content/uploads/2 ... -theme.jpg

Het Tigopedia-thema heeft overigens ook al rounded corners: http://test.wpthemesfree.com/?preview_t ... eloaded-20
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
J'88
Berichten: 62
Lid geworden op: 13 januari 2011, 1:38
    Windows 7 Chrome

Re: Vragen

Bericht door J'88 »

Ik volg de handleiding nu helemaal. Ben nu XAMPP aan het downloaden. Zie wel waar ik uit kom

Het Easel-sjabloon had ik ook al gevonden ja, vond ik een opvallende die wel aan te passen valt denk ik. De laatste die je noemt lijkt in de basis heel veel op mijn huidige website. Header, menu, drie kolommen en een footer. Lijkt mij de beste optie mocht het niet lukken zelf een sjabloon te maken.
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11423
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 7 Firefox

Re: Vragen

Bericht door nirwana »

J'88 schreef:De laatste die je noemt lijkt in de basis heel veel op mijn huidige website. Header, menu, drie kolommen en een footer. Lijkt mij de beste optie mocht het niet lukken zelf een sjabloon te maken.
Geef die een andere achtergrond en schakel links en rechts wat Wordpress-modules uit en dan moet je volgens mij een aardig eind komen.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11423
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 7 Firefox

Re: Vragen

Bericht door nirwana »

Ik heb net een iets andere route bewandeld: een Wordpress-appliance van Turnkey Linux geïnstalleerd. Die heb ik vervolgens in een virtuele machine van VMWare geïnstalleerd (al kun je ook Virtualbox gebruiken).

Wordpress maakt het erg makkelijk om updates te installeren. Ook is het eenvoudig om een thema te selecteren en vervolgens te installeren. Alleen heb ik het Tilopedia-thema nog niet in dat overzicht kunnen vinden, maar dat terzijde.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
J'88
Berichten: 62
Lid geworden op: 13 januari 2011, 1:38
    Windows 7 Chrome

Re: Vragen

Bericht door J'88 »

nirwana schreef:
J'88 schreef:De laatste die je noemt lijkt in de basis heel veel op mijn huidige website. Header, menu, drie kolommen en een footer. Lijkt mij de beste optie mocht het niet lukken zelf een sjabloon te maken.
Geef die een andere achtergrond en schakel links en rechts wat Wordpress-modules uit en dan moet je volgens mij een aardig eind komen.
Nou, uit dat zelf maken van een thema kom ik nog niet uit, dus dat moet maar even wachten. Ik denk inderdaad ook dat het Sizlopedia-thema erg goed past. Heb verschillende documenten van het thema nu bekeken, maar ik zou niet weten wat ik allemaal moet doen en waar ik moet beginnen. Met het style-bestand? Of bovenaan, met de header. En wat moet ik dan doen?
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11423
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 7 Firefox

Re: Vragen

Bericht door nirwana »

Als ik de bestanden van het thema bekijk, dan start het geheel met index.php.
In styles.css staat de opmaak van de verschillende elementen van de pagina.
Bovenin index.php worden een left.php en een right.php ingevoegd. Die vormen dus de zijbalken van de website.
header.php en footer.php zijn ook duidelijk: voor de boven- en onderkant.

De overige pagina's worden waarschijnlijk voor andere doeleinden gebruikt.
Wel zitten er in de pagina diverse Wordpress-functies waarvan mij niet direct duidelijk is waar die voor dienen.
Ik denk dat je die maar het beste zoveel mogelijk kunt laten staan ;-)
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
J'88
Berichten: 62
Lid geworden op: 13 januari 2011, 1:38
    Windows 7 Chrome

Re: Vragen

Bericht door J'88 »

Nou ja, mijn huidige resultaat valt te bekijken door /wordpress achter de domeinnaam te plaatsen.

Ik heb de header er al in gekregen, maar daar staat nu helaas nog tekst doorheen. Daarnaast heb ik de menubalk een kleur gegeven, maar doordat ik de padding aan heb gepast vallen de knoppen nu min of meer buiten het menu. Nu kan ik dat ook wel weer terugbrengen naar 30, omdat het toch wel aardig staat. Toch heb ik de menubalk liever zoals ie nu is, met die knoppen daar weg. Wil het menu liever links maken, als dat mogelijk is. Tot slot heb ik de footer een kleurtje gegeven, maar niet helemaal zoals je ziet. Zit nog een groot wit vlak omheen, zou dat graag dezelfde kleur als de gehele achtergrond willen hebben.

Nou ja, zo dus. De menu's enzo is nog een pittige opgaaf. Maar eerst deze drie zaken, header, menu, footer, maar eens goed zien te krijgen.
J'88
Berichten: 62
Lid geworden op: 13 januari 2011, 1:38
    Windows 7 Chrome

Re: Vragen

Bericht door J'88 »

Nou, heb weer wat verder aangeknoeid. De header is klaar! De tekst heb ik eruit weten te halen. Verder heb ik wat met de menu's links en rechts gedaan. Zoekmachine van Google erin en wat dingen van kant verwisseld.

Zit nu vooral met het menu onder de header. Daar zitten nu knoppen en dergelijke, maar ik wil gewoon tekst in de balk hebben. Misschien zelfs wel een nieuwsbalk.
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11423
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 7 Firefox

Re: Vragen

Bericht door nirwana »

J'88 schreef:Zit nu vooral met het menu onder de header. Daar zitten nu knoppen en dergelijke, maar ik wil gewoon tekst in de balk hebben. Misschien zelfs wel een nieuwsbalk.
Ah, je schiet al lekker op.

Wat de menubalk betreft: op dit moment zie ik alleen deze code staan:

Code: Selecteer alles

	  <div class="menu-bar">
	       
	  </div> <!-- menu-bar -->
Als ik in de code van het originele thema kijk, dan zie ik daar nog een menu dat uit ul en li is opgebouwd. Daarvoor staat in het CSS-bestand een heel stuk dat begint met

Code: Selecteer alles

ul.menu {
	 float: left;
	 margin: 0;
	 padding: 0 15px;
	 list-style-type: none;
	 }
Maar ik begrijp dat je dat daar niet wilt hebben. Je kunt er natuurlijk een vaste tekst in plaatsen. Maar misschien kun je er ook een newsticker-plugin in plaatsen.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
J'88
Berichten: 62
Lid geworden op: 13 januari 2011, 1:38
    Windows 7 Chrome

Re: Vragen

Bericht door J'88 »

Dat is inderdaad wat ik wou! Dankje.

Ik zit nu met een aantal puntjes. Zo wil ik in ieder geval het menu links smaller hebben, zo'n 130px, net zoals op de huidige website. Dit krijg ik nog wel voor elkaar, maar als ik dan vervolgens de centrale kolom groter maak blijft deze op de positie staan, maar loopt de tekst wel verder door naar rechts. Die hele kolom moet breder en dus meer naar links. Verder, wat hier ook een beetje een verwant is, is dat de drie kolommen net iets breder zijn dan de header en het menu daaronder. Ik zou dat graag allemaal hetzelfde willen hebben (de drie kolommen moeten dus net wat smaller).

Ook het menu vind ik niet mooi zo. Die groene dingen ervoor vind ik niet mooi. Ik zou wel graag iets van een onderverdeling willen hebben, maar dan meer in de vorm van een uitschuifmenu die je dan te zien krijgt. Weet niet of dat mogelijk is.

Dan de footer. Daar zit nog een groot wit vlak omheen. Hoe haal ik dat vlak weg? Of hoe maak ik het blauw?

En tot slot. Ik zie inderdaad overal ul en li staan. Wat zijn dat voor tekens? Wat doen die?

Nou, zo wel weer even genoeg dacht ik.

EDIT: Heb de nieuwsticker erin, maar het menu wordt nu heel erg hoog. Ik heb de code tussen <div class="menu-bar"> en </div> <!-- menu-bar -->. Is dat de juiste plaats?