Tabel zonder ruimte tussen de cellen

Nvu, Kompozer en Bluegriffon zijn open source (WYSIWYG) programma's waarmee je een website kunt maken en onderhouden (vergelijkbaar met FrontPage / Dreamweaver).
ssdw
Berichten: 7
Lid geworden op: 24 december 2010, 23:14
    Linux Chrome

Tabel zonder ruimte tussen de cellen

Bericht door ssdw »

hallo iedereen,

ik ben nieuw hier en nieuw met Kompozer.
ik heb een vraagje over de tabel.

ik ben bezig met een website die uit meerdere foto's bestaan.
het moet lijken of het één geheel is, dit doe ik door de foto's naast elkaar te plakken.
elke foto staat in een cel van 1 grote tabel. de tabel zorgt ervoor dat alles op z'n plek blijft.

het probleem is dat er altijd een ruimte is tussen de cellen.
ik heb de border, spacing en padding van de tabel op 0 gezet, maar toch is er een ruimte tussen de cellen.
horizontaal is de ruimte wel weg maar niet verticaal.

weet iemand een oplossing? ik kan de pagina posten als ik het onduidelijk heb uitgelegd!

bedankt :D
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11423
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Linux Firefox

Re: tabel zonder ruimte tussen de cellen

Bericht door nirwana »

Allereerst welkom hier op het forum en de beste wensen voor de feestdagen.

Ik vermoed dat je die ruimte kunt verwijderen met een style="border-collapse: collapse;" voor de tabel.

Wel is het handiger als je de pagina zoals die nu is ergens op het Internet kunt plaatsen. Dan kunnen we daar lokaal een kopie van maken en eens wat mee gaan stoeien om te zien hoe de ruimte is weg te werken.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
ssdw
Berichten: 7
Lid geworden op: 24 december 2010, 23:14
    Linux Chrome

Re: tabel zonder ruimte tussen de cellen

Bericht door ssdw »

jij en iedereen hier ook beste kerstdagen toegewenst :)

ik heb de webpagina geupload naar http://ssdw.nl/bmk/
zoals je ziet is er een ruimte tussen het logo en de cel waar de knoppen komen (het blauwe).
de dikte van de lijn is 0 en de ruimte tussen de cellen staat ook 0.
horizontaal klopt het, alle cellen die naast elkaar zitten hebben ook geen ruimte tussen de cellen.
maar de cellen onder elkaar is er wel ruimte.
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11423
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 7 Firefox

Re: Tabel zonder ruimte tussen de cellen

Bericht door nirwana »

Op www.mozbrowser.nl/web/bmk/index.html heb ik een kopie van de pagina geplaatst.

Nou ja, "kopie" is een groot woord, want er is weinig van de originele code overgebleven. Ik heb namelijk ook even met die tabel gestoeid en kreeg het ook niet voor elkaar.

Vervolgens vroeg ik me af waarom je daar eigenlijk een tabel zou moeten gebruiken. Daarom bevat mijn voorstel voor de pagina geen tabel meer en is die helemaal met div's opgebouwd.

In de balk heb ik alvast enkele knoppen opgenomen. Deze knoppen bestaan overigens helemaal uit tekst. Het zijn in feite gewoon tekst-linkjes maar dan met een aangepaste opmaak:

Code: Selecteer alles

<div class="knop"><a href="#">Knop 6</a></div>
In de CSS-regels bovenin de pagina wordt de CSS-opmaak eenmalig opgegeven:

Code: Selecteer alles

	div.knop
	{
		background-color: #33CCFF;
		border: 2px solid white;
		width: 95px;
		height: 40px;
		text-align: center;
		vertical-align: middle;
		margin-left: 5px;
		font-size: 28px;
		float: left;
	}
	
	div.knop a
	{
		color: yellow;
		text-decoration: none;
	}
	
	div.knop a:hover
	{
		color: red;
	}
Deze CSS-code kun je ook uit dit HTML-bestand halen en in een centraal bestand opnemen. Dan kun je dat centrale bestand in de website delen tussen de pagina's.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
ssdw
Berichten: 7
Lid geworden op: 24 december 2010, 23:14
    Linux Chrome

Re: Tabel zonder ruimte tussen de cellen

Bericht door ssdw »

heel erg bedankt, ik liep al vast.

ik blijf het raar vinden dat de tabel ruimte niet gewoon op 0 kan, omdat dat wel bij frontpage kan.
maar ik heb geen windows meer, dus ik ga verder met Kompozer.

ik ga dan verder werken met div's (nog nooit gedaan).
maar heel erg bedankt!
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11423
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 7 Firefox

Re: Tabel zonder ruimte tussen de cellen

Bericht door nirwana »

ssdw schreef:ik blijf het raar vinden dat de tabel ruimte niet gewoon op 0 kan, omdat dat wel bij frontpage kan.
maar ik heb geen windows meer, dus ik ga verder met Kompozer.
Frontpage levert erg belabberde website-code op, dus dan kun je inderdaad beter met Kompozer verder. En straks komt Bluegriffon nog als opvolger van Nvu en Kompozer.
ssdw schreef:ik ga dan verder werken met div's (nog nooit gedaan).
maar heel erg bedankt!
Tabellen worden vaak misbruikt voor het uitlijnen van elementen. Die zijn daar echter nooit voor bedoeld. Tegenwoordig worden div's gebruikt voor het uitlijnen. Een div zegt op zichzelf niets, maar je kunt daar wel allerlei eigenschappen aan koppelen. Zo zie je dat ik nu met minder code een beter resultaat heb.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
knorretje
Berichten: 204
Lid geworden op: 8 augustus 2010, 11:37
    Windows Vista Firefox

Re: Tabel zonder ruimte tussen de cellen

Bericht door knorretje »

<img> is een inline-element.
Inline elementen worden tegenwoordig opgemaakt als tekst, dus met een witruimte aan de onderkant.
Als je dit niet wilt, kun je er een blockelement van maken ( style="display:block;" ). Wel de <br> weghalen dan.

Een tabel gebruiken om een pagina op te maken wordt tegenwoordig echter afgeraden zoals nirwana al zei.
ssdw
Berichten: 7
Lid geworden op: 24 december 2010, 23:14
    Linux Chrome

Re: Tabel zonder ruimte tussen de cellen

Bericht door ssdw »

Dat de tabel hiervoor niet bedoeld is maakt mij niet veel uit, zolang het maar werkt.

Ik heb wat zitten googlen over div's en kwam van alles te weten over wat er mogelijk is.
div's zijn echt handig, ik ben overtuigd en ga voortaan div's gebruiken in plaats van tabellen.

bedankt jullie twee!